Blogger Templates

DURIAN CREPE

Assalamualaikum & hepy monday semua~~

setelah sekian lama x hupdate blog ni, tuk tahun ni mmg x hupdate lansung,ke ade sekali 2 je agaknya..atas permintaan ramai iollss nk kongsi resepi durian crepe di kala musim2 durian nih..erk,tapi macam dah sampai penghujung musim la plk..



ok ni bahan2 nye uollss, sangat mudah nk dicari (*_^)


BAHAN A (CREPE)

* 250gm Tepung Gandum
* 400ml Santan
* 100ml Air
* 2 biji Telur Ayam (jangan nk guna telur itik plk ye)
* 1 tspn Esen Vanila
* 1/2 tspn Garam
* Pewarna ikut citarasa sendiri (tapi yang ni linda guna lemon yellow)


BAHAN B (FILLING)

* Isi Durian (Gred sesuka hati ikut budget masing2)

pssst...pastikan isi durian anda manis hokay,yang da masam tu masuk bekas lain,nnt leh wat tempoyak.. ahakkss (",)


BAHAN C (WHIPPING CREAM)

* 1 Cup Whipping Cream
* 1 tspn Icing Sugar
* 1 tspn Esen Vanilla


Jeng jeng jeng, CARA-CARANYA pulak gini~~

CREPE:

Masukkan semua bahan dalam blender kecuali pewarna,then blend sampai tepung tu x beketul2 lagi..(wah ni cara express chep Dida yang sesuka atinye, tp cara ni berkesan nk jimatkan masa (",)

da sebati tu masukkan dalam bekas kemudian letak pewarna ikut selera memasing..ni iollss letak kaler lemon yellow,kalau ikutkan haruslah semuanya pinky kan tapi kang lari pulak aura duyan tu ;)

pastu, uols tapiskan adunan tadi tuk pastikan ianya halus mulus bak pipi uollss yg macam pauh dilayang tu..wah gitu.. (ni konsep masak ala2 perasan diva..hahaha)

Nexttt, amek non stick pan yang tegantung kat dapur uollss tu (pastikan bersih hokay) panaskan pastu masak crepe ni..ikut saiz pan masing2..iollss amek yg paling kecik sebab sat g buat besar2 x leh habes mkn skali..ni size suapan je,kira skali ngap trs abes..lgpun tomey sket..haha rupa masakan tu penting hokay uollss.. kecantikan adalah hak milik setiap durian crepe..so make sure sume tantek ye :)
(time ni iolls x guna minyak pun)

caranya masukkan adunan tadi (make sure crepe x terlalu nipis @ tebal, so so aje), masak dia ala2 wat kuih gulung tu..tapi mcm ada org panggil kuih ketayap..ha ala2 gitu la,musykil gue nama nye.. ha api kecik ye,sat g rentung pulak :)

masak crepe tu bahagian luar je, x yah nk tebalikkan bagai sebab yg bhgn atas yg gojez ala ratu tu nk wat bhgn luar..

ok part crepe da setle~~


FILLING:

Isi duyan (terpilih) tu dibuang bijinya..(harusla jgn ade yg tecekik biji duyan plk kan..kemudian isinye dilecek sehingga tidak berketul @berkeping ye sayang2 sume..(ha ni kena pakai sarung tangan plastik tu ye..selain menjaga kebersihan,sangat penting tuk elakkan tangan kita bau duyan seminggu x hilang..haha :)


WHIPPING CREAM:

uolss campurkan bahan2 kat atas tu then pukul dengan mixer sampai dia gebus dan seputih salju.. kalau nk senang beli aje yg da siap.. hehe shortcut lg ;)


DURIAN CREPE IN DA MAKING~

Yuhuu kemudian ambil helaian crepe td, make sure yg licin tu jd bhgn luar ye,kalau x jatuh saham crepe anda..letak whipping cream di tgh2,kemudian letak filling duyan atas dia,pastu lipat kiri kanan ala2 bantal tu.. nk tantek lg letak dlm paper cup..igt nk letak dlm paper cup kaler ijau nk kasi timbul sikit aura duyan nye,tapi mcm biase,stock mizz dida sume kaler pink..haha so guna je ape yg ade :)
hokay ulang sampai abes, eppss.. jgn malas,buat sekarang :)


Nak lg sedap sejuk kan dulu,jgn pulak uollss bekukan..hehe tadaaa da bole mkn..

selamat mencuba (*_^)


saje nk tayang lg skali..kui3 :)

2 comments: