Blogger Templates

BUAH MELAKA


Ha kali ni nk share resepi wat buah melaka aka kelepong..

Bahan2 :

1: Tepung Pulut

2: Pati Daun Pandan ( blend daun pandan dgn air,sket je sebab kt nk amek pati nye sahaja..kalau xde amek pewarna ijau pun xpe tp x cukup feel la kan..)

3: Gula Nau..name lain xpasti plk..ala gula warna coklat yg kepingan bulat2 becar2 tu (dipotong dadu siap2 ye)

4: Kelapa parut (digaul dengan sedikit garam,secukup rase ye yunk)

5: Air dididihkan dlm periuk..


Cara2 :

Mula2 masukkan tepung pulut ikut byk mane yg kt nk mkn la kan..pastu gaulkan dengan air pati daun pandan td..masukkan sket2,jgn trs secawan je sat g jadi bubur pulak..uli secukup rase jgn telebey air,kalau lembik nnt ssh nk bulat2 kan..
kemudian amik sket masukkan gula nau yg dah didadukan td kat dlm n bulat2 kan..ulang sampai semua doh td abes..wat kecik2 je,xmo becar2 nnt x tomey..

pastu panaskan air dlm periuk..bila dah mendidih masukkan buah melaka td satu persatu...ha ni tipss penting ye..bila buah melaka td dah timbul maknanye dia da masak..slagi dia x timbul jgn sesekali timbul2 kan dia..karang menanges kena mkn buah melaka mentah..hehe..amek tapis n cedok yg dah timbul tu..tos sket kemudian golekkan dlm parutan kelapa yg dah di gaul dgn garam secukup rase td..kemudian hidangkan dlm piring..wat air kopi pastu leh makan reramai..heee

No comments:

Post a Comment