Blogger Templates

MANGGO MOUSSE

Jeng jeng jeng ni la hasil mango mousse yg 1st time linda wat hasil dr belajar kat kolej komuniti ritu..yg ni perisa mangga, kebetulan pulak en.abah terbeli plain yogurt lebey..ha senang la linda nk uruskan. pasni nk try wat chocolate mousse plk..macam best jugak kan..


Bahan-bahannye:

5g : Gelatin
1tbsp : Air Panas
2Biji : Mangga
15-20g : Gula
200g : Plain Yogurt
100ml : Fresh Milk

pssstt..yg kat atas ni tuk 1 adunan...kalau nk lebey kali kan je seberapa byk ikut keperluan :)


Cara-caranye:

1) Mangga di buang kulit dan di potong dadu..(make sure mangga tu masak & manis betul tau baru cedap)

2)Kemudian masukkan mangga,gula,plain yogurt n fresh milk dalam bekas n mix sebati guna mixer..

3)Dalam bekas kecik..satukan gelatin n air panas...make sure step yg ke 2 tu almost done baru wat step no 3 nih..kalau x,gelatin ni akan bergumpal n xleh guna lg..

4)Next step,campurkan gelatin (yg masih cair2 sket tu)ke dalam adunan mangga,kacau lagi hingga sebati...

5)Masukkan dlm bekas pujaan ati memasing..(ade yg nk letak bekas kecik2 ade yg becar terus..so ikut selera memasing ye) =p

6)Kemudian simpan n sejukkan dlm chiller selama 8 jam..(kalau nk senang wat b4 tido,sok bgn pg2 dah leh makan da..)

7)Final step, hiaskan dgn fresh manggo or atau ape2 hiasan mengikut citarasa dan kretiviti anda sebelum di hidang..

YUMMYYYY...ready to eat now (*_^)

No comments:

Post a Comment